Logo Miasto i Gmina Działoszyn

News

News zdjęcie id 1305

Wspólnie przeciwdziałajmy marnowaniu żywności!

10.12.2020

Jako Organizacja Pożytku Publicznego odbieraj produkty spożywcze, które mogą posłużyć potrzebującym!

Biedronka współpracuje z ponad 100 organizacjami - od 2016 r. przekazaliśmy im ponad 10 tys. ton żywności o łącznej wartości ponad 200 mln zł. Przyłącz się do nas!

Jak nie marnować jedzenia?

  1. Tuż przed wyjściem do sklepu sprawdź, czego tak naprawdę potrzebujesz do przygotowania posiłków na kolejne dni. Bardzo przydatne okazuje się spisywanie potrzeb zakupowych na bieżąco i korzystanie z tak sporządzonej listy.
  2. Kilka podstawowych i prostych informacji, które pozwolą dłużej zachować świeżość warzyw i owoców:

- W temperaturze pokojowej trzymaj: pomidory, ogórki, owoce cytrusowe. Ziemniaki przechowuj zawsze w ciemnym i suchym miejscu.

- Włoszczyznę, owoce jagodowe, śliwki, winogrona, a nawet sałatę przechowuj w lodówce.

- Owoce typu jabłka i gruszki możesz przechowywać w dowolnym miejscu przeznaczonym na artykuły spożywcze.

Dodatkowo warto wiedzieć, że niektóre warzywa, głównie zielone, szybciej dojrzeją, gdy położysz je obok bananów, jabłek, gruszek, papryki i pomidorów. Uwaga, warzywa mogą dojrzeć szybciej niż Ci się wydaje.

  1. Jeśli zdecydujesz się na większe zakupy, idealnym rozwiązaniem jest mrożenie tego, czego będziesz potrzebować dopiero za kilka dni. Dotyczy to zarówno mięsa, warzyw i owoców, ale też pokrojonego już w kromki świeżego pieczywa. Wbrew powszechnej opinii mrożone warzywa i owoce zachowują swoje wartości odżywcze.
  2. Wszelkie produkty zbliżające się do terminu przydatności oraz przejrzałe warzywa i owoce, możesz wykorzystać do zup, sosów, kompotów czy dań wymagających obróbki termicznej. Nie dość, że nie zmarnujesz jedzenia, to często bardzo dojrzałe warzywa i owoce dodadzą potrawom wyrazistego smaku. To sposoby znane jeszcze naszym babciom i dziadkom, więc warto z tej wiedzy korzystać.
  3. Jeśli na opakowaniu zamieszczono „najlepiej spożyć przed”, „najlepiej spożyć przed końcem” jest to data minimalnej trwałości, co oznacza, że jeśli produkt był odpowiednio przechowywany i nie wykazuje oznak zepsucia, możesz go spożyć bez obaw, nawet po wskazanej na opakowaniu dacie. Takie oznaczenia możesz znaleźć na produktach trwałych, takich jak np. kasze, makarony, herbaty, konserwy, oleje czy czekolady. Natomiast określenie: „należy spożyć do” oznacza termin przydatności do spożycia, po upływie którego, nie powinniśmy tego produktu spożywać. Najczęściej dotyczy to świeżych ryb i mięsa, ale też: wędlin, jajek, serów czy jogurtów.

Więcej informacji pod linkiem:

https://www.biedronka.pl/pl/razem-przeciw-marnowaniu

Burmistrz Działoszyna

RAFAŁ DRAB

Przyjęcia interesantów:
wtorek od 9:00 do 12:00
po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym

Urząd Miasta i Gminy Działoszyn

ul. Piłsudskiego 21
98-355 Działoszyn
tel.: (43) 84 13 177 
fax: (43) 84 13 680
sekretariat@dzialoszyn.pl

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

listopad 2021
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.